Dag 204 av 365

I går kväll såg jag ett väldigt intressant program på SVT Play, en BBC dokumentär från 2020:
”Är jorden överbefolkad?”. I programmet tar man upp det känsliga och kontroversiella ämnet om en alltjämt ökande befolkning i världen är hållbart för jorden i längden. För 10 000 år sedan fanns omkring fem miljoner människor i världen. Befolkningstillväxten var väldigt långsam i början, fram till 1800 då ökningen tilltog till en miljard människor. 1960 hade siffran stigit till tre miljarder. Därefter blev ökningen enorm, exponensiell, så idag finns det 7,7 miljarder människor. Och FN spår att omkring 2050 kommer vi att vara närmare 10 miljarder människor på jorden med den befolkningstillväxt som vi har idag.

Många av dessa människor vill sannolikt ha en levnadsstandard som vi har i väst. Och även om inte alla har den standarden idag, så är den totala konsumtionen redan för hög med tanke på sopbergen, resursförbrukningen och klimatförändringarna i stort.

Programmet försöker besvara frågan: Finns det någon gräns för hur många som kan leva på jorden? Eller måste vi försöka dämpa befolkningsökningen? Det ÄR kontroversiella frågor: som en ”elefant i rummet”.

Ett av de stora problemen är tillgång på vatten. Enligt programmet håller vattnet på att ta slut i till exempel Sao Paulo i Brasilien. Detta har lett till att familjer borrar egna brunnar. 13000 privata brunnar har redan borrats i Sao Paulo. Om konsumtionen inte minskar kommer vattentäkterna att sina, och klimatförändringarna förvärrar det hela ännu mer. Flera andra stora städer som Los Angeles, Kapstaden och Tokyo har också vattenförsörjningsproblem. Och fler kommer att få det.

Enligt programmet är regnskogen i Amazonas avgörande för Sydamerikas vädersystem. Men på grund av avskogningens omfattning regnar det inte längre lika mycket under regnperioden som det brukar göra. Vilket spär på problemet med vattenbrist ytterligare.

I takt med att befolkningsmängden över världen har ökat, så har de vilda djurpopulationerna halverats, enligt vissa beräkningar. För att föda världens befolkning måste alltmer skog avverkats och annan mark avsättas för att man ska kunna odla fram maten som behövs.

På frågan hur många människor som kan leva på jorden, svarar en åldersforskare att det skulle kunna leva många många fler än idag, men att vi då måste ha en helt annan livsstil än den som vi i väst idag är vana vid. Annars är det inte hållbart. Om vi vill ha en balanserad värld där det även finns andra arter och vi vill ha en viss levnadsstandard, måste vi diskutera den maximala folkmängden och konsumtionen…Elefanten i rummet var det visst. Absolut. Väldigt kontroversiella frågeställningar, men kanske måste de upp för diskussion? ???

Lämna ett svar