Dag 215 av 365

Dokumentären : ”Nordsjön – att obducera ett hav”. 2 avsnitt
”Fem olika oceaner täcker två tredjedelar av vår planet. I verkligheten hänger allt havsvatten samman och hur det systemet fungerar påverkar allt liv. Dessvärre är havet idag på sina håll så förorenat och överexploaterat att det är dags för en ordentlig obduktion. Del 1 av 2.”

”Vad händer med de åtta miljoner ton plast som dumpas i havet varje år? Vilket hot är miljögifterna i dag? Hur går det när havet blir varmare – och stiger? När obduktionen av Nordsjön fortsätter finns många oroande frågor, men forskarna ser också hoppfulla tecken. Del 2 av 2.”

Helen Czerski som är fysiker och oceanograf åker med på ett forskningsfatyg i Nordsjön. De utför experiment ombord som ger indikationer på hur Nordsjön mår och hur människan påverkar havsmiljön.

Geroge McGavin som är zoolog, försöker ta reda på hur det vi gör på land påverkar Nordsjöns liv och miljö.

Vad händer med de 8 miljoner ton plast som vi dumpar i havet varje år. Hur påverkar kemiska föroreningar livet i havet. Och kommer livet i havet överleva om vattnet blir varmare som en konsekvens av den globala uppvärmningen?

Man får lära sig att haven har en förmåga att reparera sig själva, om vi nu slutar att förorena haven, om vi minskar på koldioxidutsläppen och vi inte stressar livet i haven. Plankton som finns i haven har en förmåga att binda koldioxid, men problemet är försurningen från bland annat jordbruket. Det försurade haven gör att algerna dör i snabbare takt, och då hinner inte bakterierna och planktonen med att bryta ner det eller binda koldioxiden, utan det hamnar på botten, och haven blir surare och ännu syrefattigare.

Länk till programmet:
https://www.svtplay.se/planet-under-press-nordsjon-att-obducera-ett-hav

Lämna ett svar